Runsasluminen talvi on suonut paksun lumipeitteen aina eteläisintä Suomea myöten. Valkeat nietokset koristavat pihamaata, mutta enteilevät mittavaa vesirasitusta talojen perustuksille, kun lumi kevään aikana sulaa.

Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla lumen syvyys on ollut koko talven yli kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna, selviää Ilmatieteenlaitoksen tilastoista.

– Piha tulee kevään aikana olemaan viikkokausia kostea, mikä tarkoittaa vuoden rankinta rasitusta talon perustuksille, sanoo Molarum Salaojat Oy:n tekninen johtaja Joonas Kumpula.

Molarum on erikoistunut omakotitalojen ja taloyhtiöiden salaojituksiin Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä.

Varaudu kevään tuloon ajoissa – salaojat voi uusia myös talvella

Lumimassojen sulamiseen ehtii vielä hyvin varautua, kun lämpötila pysyttelee pakkasen puolella. Omakoti- ja rivitaloasujan kannattaa tarkistaa, että sadevedet ohjautuvat syöksytorvia pitkin sadevesikaivoon.

Salaojien tarkastuskaivot kannattaa kaivaa esiin lumen alta ja putsata tarvittaessa. Jos tarkastuskaivot puuttuvat, salaojakaan tuskin toimii.

– Lumien sulaessa kannattaa myös seurata pihan muotoja. Vesi ei saisi kerääntyä yhteen paikkaan lähellä taloa, vaan valua aina poispäin talosta, sanoo Kumpula.

Varmin tapa suojata talon perustukset kevään vesikuormalta on teettää salaojasaneeraus. Matalasesongin aikaan kevättalvella salaojien uusiminen on yleensä edullisempi kuin kesällä.

Talvella routa ja lumipeite suojaavat pihaa työkoneiden jättämiltä jäljiltä.

– Routainen maa ei haittaa kaivuutöitä. Tarvittaessa sulatamme talon ympäristön päivän aikana tehokkailla roudansulatusmatoilla, sanoo Kumpula.

Tämän takia salaojaremontti kannattaa tehdä talvella:

 • Hinta on edullisempi – talven matalasesonki painaa hintoja alas
 • Lumi ja routainen maa suojaavat pihaa – kaivuri ja työkoneet jättävät vähemmän jälkiä kuin kesällä
 • Salaojitus kuntoon kevääksi – kevään sulamisvedet aiheuttavat vuoden suurimman vesirasituksen talon perustuksille
 • Nauti kesästä ilman remonttia – pimeänä vuodenaikana kannattaa tehdä remontti alta pois, kun ulkona vietetään vähemmän aikaa
 • Tyhjennämme pihan lumesta ja kuljetamme ne kunnan lumenkaatopaikalle

Lumisen talven haitat – tarkista, kuuluuko talosi riskiryhmään

 • Talvi 2018–2019 on ollut poikkeuksellisen luminen, mikä tietää suurta vesikuormaa kevääksi
 • Lumen sulaessa sokkelit kastuvat, jos sokkelin vedeneristys on puutteellinen
 • Jos maanpinta viettää perustuksia päin, sulamisvedet päätyvät talon perustuksiin
 • Kostea perustus on talolle sama kuin ihmisellä olisi märät sukat jalassa: kosteat perustukset aiheuttavat ajan saatossa home- ja hajuongelmia
 • Sulamisvedet voivat valua keväällä kellariin, jos salaojitus ei ole kunnossa
 • Perustukset hohkaavat yleensä lämpöä ulospäin, jolloin perustuksia ympäröivä lumi sulaa ja pitää perustukset jatkuvasti kosteina

 

Lue lisää salaojaremontista talvella ja tilaa kartoitus