Sotien jälkeen rakennetut 1,5-kerroksiset rintamamiestalot ovat varsinkin nuorten perheiden kiikarissa asuntomarkkinoilla. Ison alakerran, yläkerran harjakaton alla sijaitsevien päätyhuoneiden lisäksi lisätilaa nykytarpeisiin rakennetaan usein kellarikerrokseen.

Saunaosaston lisäksi kellarikerrokseen rakennetaan usein myös lisää asuintilaa, joten kellarin pitää olla kuiva eikä siellä voi olla kosteusvaurioita – nyt eikä tulevaisuudessa. Siksi salaojaremontti on paikallaan erityisesti 50-luvun rintamamiestaloissa.

Mikäli sinulla on rintamamiestalo, jossa on kosteus- tai hajuongelmia kellarissa, salaojaremontti voi olla tarpeen. Salaojituksen avulla voit poistaa kosteuden ja parantaa kiinteistön kuntoa. Samalla voit harkita myös kellarin eristystä, mikäli haluat muuttaa sen asuintilaksi.

Salaojia ei ole – tai ne ovat väärin tehtyjä

Hyvin usein rintamamiestaloissa ei ole tehty laisinkaan salaojitusta, tai se on tehty väärin. Tämä koskee lähes kaikkia ennen 90-lukua rakennettuja taloja ja kiinteistöjä. Vanhanaikaisessa rakennustavassa salaojiin ei juurikaan kiinnitetty huomiota. Omakotitalojen kosteusongelmia lisää seinien ulkopuolinen maa-aines. Jos perustusten vieressä on huonolaatuista, läpäisemätöntä maa-ainesta, joka suorastaan imee vettä itseensä ja niiden alla huonosti tehty salaojajärjestelmä – tai ei salaojia laisinkaan – yhdistelmä on täysin toimimaton. Sokkeli ja perustukset ovat märkiä ja kellariin pääsee helposti kosteutta. Ei kovin houkutteleva yllätys saunaosastolla tai kellarin makuuhuoneessa, vai mitä?

Vaikka perustukset olisivatkin jo ehtineet kastua, salaojitus pelastaa tilanteen. Kuivuminen alkaa heti ja kosteusongelmista pääsee ajan kanssa eroon. Samalla kun salaojitus tehdään, kellari voidaan myös lämpöeristää tulevaa asuintilaa ajatellen. Ennen vanhaan rintamamiestalojen kellareita harvemmin lämpöeristettiin, joten jos kellariin halutaan asuintilaa, on myös eristysremontti paikallaan.

Salaojituksella helpotusta huoltoon ja arvoa nousuun

Kun turkulainen Laura osti keväällä yli 60 vuotta vanhan omakotitalon, oli salaojien huonokuntoisuus jo tiedossa. Kellarissa oli kuntotarkastuksen mukaan korkeat kosteuslukemat ja homekoira merkkasi sieltä muutaman kohdan. Talon tontti on kuitenkin hietapitoisella rinteellä, joten pintavedet valuvat talosta ohi. Omakotitalon salaojitus on Lauralla kuitenkin suunnitteilla kellarin kosteuden vuoksi.

–Tiesimme taloa ostaessamme, että kellari ei sovellu oleskelutilaksi, vaan siellä ovat vain sauna, pesutilat ja kodinhoitotiloja. Talon arvon nostamiseksi ja järjestelmän huollon helpottamiseksi sateisina kausina ja talvella, meillä on tarkoituksena avata kellarin seinän vierus, eristää kellari ja tehdä hule- ja kattovesiviemäröinti talon seinustalle. Salaojitusta pohdimme samalla, Laura kertoo.

Lupa tarvitaan, jos talo liitetään kaupungin sadevesiviemäriverkostoon

Salaojituksen yhteydessä rintamamiestalot voidaankin samalla yhdistää hulevesijärjestelmään. Silloin kaupungilta pitää anoa lupaa, mutta mikäli liitokset jo löytyvät, salaojaremontti ei tarvitse mitään lupia. Sadevesiä ei saa ohjata salaojaan, vaan talo liitetään sadevesiviemäriin. Näin sadevesi ei painu maaperään ja sitä kautta kellariin ja perustuksiin.

Rintsikka – elämää rintamamiestalossa -blogissa käydään läpi remonttia ja elämää rintamamiestalossa. Blogin pitäjä teetti suunnittelijalla asemakuvat talostaan, joista käy ilmi myös salaojien paikka. – Asemakuvat ei olisi olleet pakollisia, mutta ovat äärimmäisen arvokkaita varsinkin siinä kohtaa, jos joskus taloa aletaan myymään. On osoittaa ammattilaisen tekemä kuva, josta ilmenee selvästi mitä siellä on tehty ja missä menee mitäkin, blogissa kirjoitetaan.

Mikäli haluat tietää oman rintamamiestalosi salaojituksen hinnan tai tarvitset apua kosteusongelmien ratkaisemisessa, tilaa maksuton salaojakartoitus asiantuntijoiltamme. Autamme mielellämme tekemään rintamamiestalostasi turvallisen ja kuivan asuinympäristön. Ota yhteyttä ja varaa aika kartoitukseen jo tänään!

Tilaa maksuton salaojakartoitus ja varmista rintamamiestalosi kunto ja arvo!