Salaoja tukossa? 7 helppoa tapaa tunnistaa onko salaojaremontti ajankohtainen
Miten tunnistaa salaojaremontin tarve? Lue 7 helppoa aistinvaraista tapaa tunnistaa salaojaongelmat
Haiseeko talosi kellarissa tai hilseileekö sokkelisi? Tiesitkö, että se voi olla merkki salaojaremontin tarpeesta? Yli 25 vuotta vanhoissa omakotitaloissa ja kiinteistöissä salaojaremontti voi usein olla tarpeellinen. Varsinkin, jos niissä havaitsee jotain seuraavista seikoista.
1. Talon sokkeli hilseilee ja pinnoitteet halkeilevat
Kun kosteus nousee maasta rakenteisiin ja perustukseen, se aiheuttaa erityisesti talvella jäätyessään halkeamia ja pinnoitteiden irtoamista. Halkeamat aiheutuvat useimmiten kosteuspitoisuuden vaihtelusta. Kun välillä on märkää ja välillä kuivaa, laajenemisefekti aiheuttaa halkeamia rakenteissa. Silloin myöskään maali ei pysy niissä.
2. Sokkelista on havaittavissa värimuutoksia tai kalkkia
Kalkkia kiteytyy betonin pinnalle kosteuden mukana betonin sisältä. Home voi aiheuttaa värivirheitä ja tummentumisia myös sisätiloissa. Kalkkeutuminen kertoo siitä, että perustuksissa on liikaa kosteutta. Kosteus tummentaa, joten jos sokkelissasi on paikoitellen tummempia ja paikoitellen vaaleampia kohtia, voi olla syytä huolestua.
3. Kellarissa on kosteutta tai vettä
Kun salaojitus ei toimi kunnolla tai salaojat ovat toteutettu väärin, valuvat sade- ja sulamisvedet kellariin ja perusteisiin. Jos pohjaveden pinta nousee vaikkapa nopeasti sulavan lumen vuoksi eivätkä salaojat ole kunnossa, vesi nousee silloin kellariin.
4. Kellarin ilma on tunkkaista ja pahanhajuista, haju voi muistuttaa perunakellaria
Tunkkainen ilma kellarissa on usein ensimmäinen ja selvin merkki kosteusongelmista. Kellarissa ei kuulu olla tunkkaista, pistävää tai imelää hajua. Jos kellarista tarttuu vaatteisiin hajua, jotain voi olla vialla.
Betoni haisee kastuessaan, mutta pelkkä betoni ilman puuta tai villaa ei homehdu. Pelkkä haju ei siis välttämättä vielä tarkoita sitä, että talossasi on kosteusvaurioita tai hometta. Silloin voi vielä salaojittaa, jonka jälkeen kiinteistö kyllä kuivuu.
5. Sadevesi pakkaantuu pihalla tiettyyn paikkaan ja maa on jatkuvasti kosteaa
Kun salaojaputket ovat tukossa, ei vesi pääse niistä läpi. Sade- ja sulamisvedet voivat silloin nousta pihamaalle.
6. Mikäli salaojien tarkastuskaivoja ei ole, salaojaremontti on suositeltavaa
Tarkastuskaivojen avulla selvitetään, ovatko putket tukossa. Jos putket vetävät, ei vaurioita todennäköisesti ehdi syntymään.
7. Puurakenteen rapisevat
Puisia rakenteita voi testata piikillä ja vasaralla; jos perustuksia tökkii piikillä ja niistä lähtee palasia helposti, se todennäköisesti on laho.
Kunnossa olevan salaojan avulla talon perustus pysyy kuivempana eikä kosteusvaurioita synny niin helposti. Salaojat vanhenevat noin 30 vuodessa ja salaojaremontti kannattaa ehdottomasti tehdä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Korjaaminen tulee esimerkiksi Ylen haastatteleman ympäristöministeriön kosteus- ja hometalkoiden ohjelmapäällikkö Juhani Pirisen mukaan paljon halvemmaksi, kun sen tekee ajoissa.