Suomessa on Tilastokeskuksen tekemän arvion mukaan 600 000 kotia, jotka ovat vailla salaojaremonttia. Tyypillisimmät kodin kosteusvauriot ja homeongelmat johtuvat siitä, että salaojat puuttuvat kokonaan tai ne ovat puutteellisesti asennettu.

Myös luontoäidillä voi olla näppinsä pelissä. Puiden juuret voivat rikkoa ja tukkia salaojaputkia ja näin ollen tehdä tuhojaan hyvällekin salaojitukselle. Tästä syystä suositellaan vähintään vuosittaista salaojatarkastusta kaikkiin kiinteistöihin.

Salaojaremontti suojaa kotisi kosteudelta

Omakotitalon tontin pysyminen kuivana on sekä mukavaa että erityisen tärkeää rakennuksen ja sen perustuksen kunnossa pysymiseen. Maaperän kosteus voi aiheuttaa talon perustuksille ja rakenteille kosteus-, home- ja routavaurioita.

Salaojaputken tehtävänä on pitää perustukset kuivana, estämällä pohjaveden nouseminen perustuksiin ja tätä kautta talon rakenteisiin. Salaojaputket ovat reiällisiä, joten vesi pääsee kulkeutumaan putken sisään ja näin viemään veden pois perustuksien läheltä. Vesi kuljetetaan yleensä joko avo-ojaan tai hulevesijärjestelmään. Joissakin tapauksissa hulevesi imeytetään tontille.

Salaojan uudistaminen on kestävä ratkaisu vuosikymmeniksi

Kun salaojaremontti tehdään ammattilaisen toimesta, kotisi voi saada jopa 50 vuotta lisää käyttöikää. Mikäli olet aikeissa on myydä kotisi, pystyt helposti osoittamaan kiinteistösi arvon ennalta tehtyjen remonttien perusteella.

Monikaan ei tiedä, että vanhat salaojat vanhenevat 30-40 vuoden aikana ja kaiken lisäksi vakuutusyhtiöt eivät korvaa puutteellisesta salaojituksesta johtuvia vahinkoja. Tästä syystä valveutuneet asunnon ostajat ovat usein tarkkana salaojaremontin ja kuntotarkastusraporttien tarkistamisessa. 

Varsinkin ennen 90-lukua rakennetut kiinteistöt ovat riskiryhmässä. Mikäli salaojaremontti puuttuu kokonaan tehdyistä remonteista, talosi ei houkuttele potentiaalista ostajaa ottamaan riskiä talostasi, jossa voi piillä suurempiakin vaurioita.

Remontti ennaltaehkäisee isompien vaurioiden ja kuluerien syntymisen

Omakotitalojen salaojaremonttien hintahaarukka on noin 15 000–35 000 euroa. Hintalappu voi kuulostaa alkuun hurjalta. Kosteusvaurioiden tai homeen aiheuttamien korjausten kustannukset voivat nousta satoihin tuhansiin euroihin. Pahimman vahingon osuessa kohdallesi, salaojaremontin summa ei tunnukaan enää niin suurelta. 

Vakuutus ei myöskään korvaa puutteellisesta salaojituksesta johtuvia vaurioita. Vaurioista koituva jättilasku saattaa siis kaatua kokonaan omasta pussista maksettavaksi.

Salaojitus turvaa kotisi sisäilman

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat avainasemassa siinä, että sisäilma kodissasi pysyy hyvänä. Ongelmat sisäilmassa johtuvat usein pitkään jatkuneesta kosteuden aiheuttamasta vauriosta talon perustuksissa tai rakenteissa. Salaojituksella turvaat jo ennaltaehkäisevästi sisäilma- ja homeongelmien syntymisen.

“Salaojajärjestelmä toimii talosi kumisaappaina, joka toimiessaan pitää sen perustukset kuivina” – Hengitysliitto 3/2013

Sisäilma- ja homeongelmat aiheuttavat suuren riskin astman puhkeamiselle ja muiden hengitystieoireiden esiintymiselle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kodin vakavat kosteusvauriot ovat yhteydessä muun muassa lasten astman riskiin.

Huomio salaojien kunto omakotitaloa myydessä

Kiinteistökauppaa säätävä laki, maakaari, painottaa myyjän velvollisuutta kertoa ostajalle varsin laajasti kiinteistön laadusta ja sitä koskevista muista asioista ennen kaupantekoa. Salaojien kunto on tästä syystä hyvä vähintään tarkastaa ennen myyntiä, jotta vältyt ikäviltä yllätyksiltä, kuten ostajan mahdollisilta korvausvaatimuksilta. 

Vanhan talon myynti on aina myyjälle jonkinlainen riski ja siksi suosittelemme, että pyydät asiantuntijamme käymään kotonanne ennen talon myyntiä.

Tilaa maksuton kuntokartoitus Molarumilta. Me tuomme salaojatietouden kotiinne.

Tilaa maksuton kuntokartoitus