Ammattilaisen tekemä salaojaremontti ei ole nappikauppaa, mutta se nostaa talon arvoa huomattavasti ja salaojat toimivat takuulla. Salaojaremontit ovat kotitalousvähennyskelpoisia, jolloin voit vähentää osan remontista verotuksessa.

Omakotitalojen salaojaremonttien hintahaarukka – 15 000–35 000 euroa – voi ensikuulemalta heikottaa. Voiko kuitenkaan huolettomalle tulevaisuudelle talon kosteusongelmien suhteen asettaa hintaa?

Omakotitalon salaojaremontin hinta voi herättää kysymyksiä ja epävarmuutta talon omistajissa. Usein ihmiset haluavat tietää, mitä salaojaremontti maksaa ja onko se taloudellisesti järkevää. Salaojaremontin hintaan vaikuttaa useita tekijöitä, kuten talon koko, maaperäolosuhteet ja käytettävät materiaalit. On tärkeää ymmärtää, että salaojaremontti on investointi, joka voi ehkäistä kosteusvaurioita ja suojata talon arvoa pitkällä aikavälillä.

Isompi talo – isompi salaojitus hinta

Salaojaremontin hinta riippuu useista tekijöistä, kuten talon koosta ja perustustavasta. Isomman talon remontti luonnollisesti maksaa enemmän.

Esimerkiksi 100-neliöisen matalaperusteisen omakotitalon salaojaremontti voi maksaa noin 18 000 euroa, josta kotitalousvähennyksen jälkeen jää maksettavaksi 13 200 euroa. Suurin sallittu kotitalousvähennys on 2 400 euroa henkilöä kohti, joten kahden henkilön maksimivähennys on yhteensä 4 800 euroa.

Kellariperusteisen sadan neliön omakotitalon omistajapariskunnalle maksettavaa taas jää maksimivähennyksen jälkeen 24 200 euroa, kun remontin kokonaishinta on 29 000 euroa.

Vaikka salaojaremontin hinta saattaa aluksi tuntua suurelta sijoitukselta, on tärkeää ottaa huomioon sen pitkän aikavälin hyödyt. Kosteusvauriot voivat aiheuttaa merkittäviä taloudellisia menetyksiä ja vaikuttaa asumismukavuuteen. Laadukas salaojaremontti voi auttaa ehkäisemään näitä ongelmia ja pitämään talon arvon korkealla. Lisäksi salaojaremontti on kotitalousvähennyskelpoinen, mikä voi tuoda taloudellista helpotusta remonttikustannuksiin.

Työn osuus maksaa eniten – loppusummaan voi myös itse vaikuttaa

Eniten salaojaremontissa maksaa työ. Kuten sanottu, salaojaremontin hinta riippuu paljolti talon koosta, perustustavasta ja kellarin koosta. Mitä syvemmälle pitää kaivaa, sitä enemmän se vaatii työtä. Hintaa nostaa myös se, pitääkö maata viedä pois ja joudutaanko sen tilalle tuomaan uutta.

Hintaan pystyy itse jonkin verran vaikuttamaan muun muassa purkamalla remontin esteitä, kuten terasseja, pihakivetyksiä, pensaita ja puskia sekä raivaamalla työskentelyalueen valmiiksi.

Salaojia tarjoavat firmat hoitavat parhaimmillaan kartoituksen, suunnitelmat, urakoinnin ja asennuksen. Ikäviltä yllätyksiltä rahapussisi välttyy, mikäli sovit työn ja tarvikkeet sisältävän kiinteän, ennalta sovitun hinnan. Tarvikkeisiin lukeutuvat sadevesiputket, pintavesikaivot, perusvesikaivot, salaojaputket, tarkastuskaivot, pumppaamo ja tarvittaessa maa-aines. Lisäksi firma voi hoitaa jätehuollon ja loppusiivouksen.

Jos olet huolissasi talosi salaojien kunnosta tai epäilet tarvetta salaojaremontille, pyydä tarjous tai tilaa maksuton salaojakuvaus- ja arviointikäynti. Näin saat selkeän kuvan remontin kustannuksista ja tarvittavista toimenpiteistä. Älä lykkää salaojaremonttia, vaan ota ensimmäinen askel kohti kuivaa ja turvallista taloympäristöä.