Toimiiko talosi salaojitus? Suomessa on yli puoli miljoonaa omakotitaloa, jotka ovat vailla toimivaa salaojitusta. Ongelma koskee erityisesti ennen 90-lukua rakennettuja omakotitaloja. Vasta vuosituhannen vaihteessa alettiin rakentaa kestäviä salaojia.

Salaojan tehtävä on suojata talon perustuksia kosteudelta. Kosteat perustukset rappeutuvat talon rakenteita ja aiheuttavat homeongelmia.

Tunnista toimimaton salaoja näistä merkeistä:

  • Kellarin haju on epämiellyttävä
  • Kellarin ilma on tunkkainen ja kostea
  • Sokkeli hilseilee
  • Sokkelissa on värimuutoksia

Syyssateiden aikaan kannattaa kiinnittää huomiota pihan muotoihin. Vesi ei saisi kerääntyä mihinkään tiettyyn paikkaan lähellä taloa vaan aina valua poispäin talosta.

Kestävät salaojat tulivat uudisrakennuksiin vasta 2000-luvulla

Ennen 2000-lukua asennetuissa salaojissa on usein puutteita, sillä vasta vuosituhannen vaihteessa säädökset tiukentuivat, kertoo Ympäristöministeriön alaisuudessa toimivan Hometalkoot-projektin selvitys.

Nykyisten säädösten mukaan tehty salaojitus kestää jopa 40–50 vuotta, kun salaojaverkoston puhdistuttaa ammattilaisen toimesta 10 vuoden välein. Myös omatoimiset tarkistukset tulisi tehdä kerran vuodessa. Joko keväisin lumien sulattua tai syksyllä sademäärien kasvaessa, kun salaojat kuormittuvat.

 

Salaojaremontti viimeistelyä vaille valmis

Näin tarkistat talosi salaojituksen

  • Käy läpi taloa ympäröivät salaojien tarkastuskaivot. Muista, että salaojakaivot ja sadevesikaivot ovat aina erillään. Älä siis sekoita niitä keskenään.
  • Veden pinta kaivossa saa olla korkeintaan alimman salaojaputken alareunan korkeudella. Jos vedenpinta on tätä korkeammalla, putkistossa on jokin vialla.
  • Tyhjennä kaivojen lietepesät, jos ne ovat täynnä.
  • Tarkista samalla, että sadevesi ohjautuu oikeaan paikkaan joko syöksytorvia pitkin sadevesikaivoon tai pintakouruja pitkin vähintää kolmen metrin etäisyydelle talosta.

Lue lisää Molarum Salaojaremontista. Se nopea ja kestävä tapa suoja talo kosteudelta.

Molarum Salaojat on omakotitalojen ja taloyhtiöiden salaoja- ja sadevesiremontteihin keskittynyt yritys, joka toimii Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Yrityksen taustalla on yli 25 vuoden kokemus, mikä takaa ammattitaitoisen työn, tarkan laadun sekä nopean remontin – jopa viikossa.

Tilaa maksuton kuntokartoitus