Salaojien tarkastus ja huolto: miten, milloin ja miksi?
Keväisin talojen ympäristöjen maaperä ja pohjavedet ovat koetuksella, kun sade- ja sulamisvedet imeytyvät maahan tuhansien litrojen sykkeellä. Kevät onkin hyvää aikaa tarkistaa salaojien toimivuus ja keväisin nähdään myös mahdolliset roudan aiheuttamat tuhot.
Salaojien toimintakunnosta kannattaa pitää hyvää huolta, sillä salaojien huonokuntoisuus voi helposti johtaa kosteusvaurioihin. Salaojaverkosto kannattaa tarkastaa kerran vuodessa.
Salaojien tarkastus osaksi pihojen kevättöitä
Salaojien ja salaojakaivojen kunnon tarkastus on yksinkertaista ja sen voi näppärästi hoitaa muiden keväisten pihatöiden yhteydessä. Tarkastuskaivojen kautta voi helposti selvittää, toimivatko putket kuten pitää.
Putkiin voi kertyä lietettä ja maa-ainesta, joka voi tukkia putkiston. Tarkastuskaivoista katsotaan, onko kaivoon kertynyt roskia ja ovatko sakkapesät tyhjät. Mahdolliset tukkeet poistetaan vaikkapa lapiolla kaivon pohjalta ja katsotaan, että vesi virtaa. Kotikonstein salaojaputken kunnon voi tarkastaa myös ohjaamalla putkeen vettä ja tarkastamalla, tuleeko se putken toisesta päästä ulos.
Huoltoapua ammattilaisilta
Vaikka toimenpide onkin yksinkertainen, niin puhdistusta varten voi myös tilata huuhteluauton. Ammattilaisilta voi myös tilata apua tarkastukseen ja huoltoon, jos tarvetta on. Useimmiten tukkeet ovat kuitenkin melko harvinaisia hyvin tehdyissä salaojissa, joten vuosittainen huoltaminen on lähinnä useimmiten pelkkä tarkastus.
Sisäilmayhdistyksen suositusten mukaan rakennuksen salaojajärjestelmä tulisi huoltaa ja puhdistaa perusteellisesti 5–10 vuoden välein. Tämä varmistaa, että salaojat toimivat tehokkaasti ja estävät kosteusvaurioiden syntymisen. Jos putkiin tulee tukkeita, voi vesi nousta perustuksiin ja aiheuttaa kosteusvaurioita.
Salaojien kunto selviää parhaiten videokuvauksella. Kuvassa nähdään putken tukokset ja sinne kerääntynyt liete. Videokuvauksella selviää myös missä salaojat kulkevat ja missä syvyydessä, mikäli talon uudella omistajalla ei niistä ole täyttä varmuutta. Putket voidaan huuhdella painesuuttimella auki, jonka jälkeen vesi pääsee jälleen virtaamaan salaojiin. Salaojien videokuvaus maksaa yleensä 500–1000 euroa.